ARRÒS BRUT AMB PICORNELLS


Fa uns dies, el meu bon company Tomeu Torrens, que viu a sa Pobla, sabent que cercava un arròs bomba pobler que fos ecològic, em va regalar un saquet d'un arròs d'aquells tan bons. El produeix en Guillem Serra a les veles de son Fornari de lAlbufera. Una producció feta amb consciència, sense pesticides ni abonaments químics.

Aquest arròs, és com els d'un temps, batut damunt lera. He recordat la meva infància quan ma mare em donava larròs per triar per si tenia pedretes. El sabor del gra, com totes aquelles coses fetes amb esment i tradició, és immillorable. Per provar-lo, què millor que fer una de les receptes més tradicionals de la nostra gastronomia, l'arròs brut. No espereu trobar-hi, conill, ni colomí, ni ànec, ni llebre, ni porc, ni cap tipus de carn, però no passeu ànsia, el seu gust no vos decebrà. 

Ingredients 
Per a 4 persones

Per a l'arròs 
280 g d'arròs bomba 
250 g de picornellS
3 carxofes 
1 ceba
2 tomàtigues de ramellet 
50 g de pèsols de bullir
50 g de mongetes planes 
50 g de pèsols de bajoca
Oli, sal, pebre bo, pebre bord, pebre de cirereta (opcional), mescla despècies (nou moscada, clau, canyella i pebre bo de Jamaica), cúrcuma o safrà.

Per al brou 
2 l d'aigua 
1 pastanagó
1 porro 
2 branques d'api
1 tomàtiga de ramellet 
1 manat d'herbes de les que es posen als cargols (fonoll, moraduix, tarongí, herba-sana)
Sal 

Preparació 
Pelau el pastanagó i tallau-lo en quatre trossos. Retirau les arrels al porro i el primer tel, netejau-lo. Posau laigua dins una olla amb el pastanagó, el porro, les branques dapi, la tomàtiga, el manat dherbes i sal. Feis-ho bullir mentre preparau la resta dingredients. Les herbes aromàtiques donaran un sabor molt més bo a larròs. 

Retirau el primer tel a la ceba i tallau-la a bocins petits. Ratllau les tomàtigues de ramellet. Tallau els pèsols de bullir en un parell de trossos i les mongetes en bocins petits. Esclovellau els pèsols. Llevau les primeres fulles i les puntes a les carxofes. Tallau-les en sis bocins i deixau-les en remull amb aigua i llimona. Netejau els picornells amb un pinzell. Triau larròs.

Posau la greixonera al foc amb un poc doli i la ceba. Salpebrau. Feis-ho coure a foc lent fins que la ceba sigui daurada. Afegiu-hi la tomàtiga ratllada, el pebre bord, la cúrcuma, la resta despècies i coeu-ho fins que sigui brillant. Després, posau-hi les carxofes, els pèsols i les mongetes. Remenau-ho un minut i abocau-hi el brou passant-lo primer per un colador.

En bullir, afegiu-hi larròs i coeu devers 4 minuts, abocau-hi els picornells, rectificau de sal i bulliu 8 o 10 minuts més. Vigilau que larròs no es cogui en excés. 

Per saber-ne més
Si voleu fer més nutritiu aquest plat, el podeu fer amb arròs integral. Com que aquest arròs té una cocció més lenta, necessitareu fer-ne una precocció de 30 minuts, abans de posar-lo a la greixonera per fer-lo bullir amb la resta d'ingredients. 

Les herbes aromàtiques, no només li confereixen un aroma boníssim, sinó que també tenen poderoses accions anticanceroses. Són antiinflamatòries i augmenten l'efecte de la radioteràpia i de la quimioteràpia. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada