ROBIOLS


A Mallorca, no es pot concebre una Pasqua sense robiols. El que és ben cert és que són bons a qualsevol època de lany i que els infants sen fan llepadits. La recepta que vos present és una adaptació de la que havia fet sempre, substituint-hi el saïm. A ma mare li donà la seva gran amiga Margalida Ferragut, qui és com a una germana. La família de la tia Margalida era la propietària de lantic forn de les Minyones de Palma, desaparegut ja fa molts danys. De les seves mans en surten uns dolços deliciosos.



Ingredients

1 kg de farina fluixa

300 g de sucre

400 cc doli d'oliva

100 cc de suc de taronja

3 vermells dou

1 pot de confitura de cabell dàngel

1 pot de confitura de fraula o d'albercoc



Preparació

Enceneu el forn i graduau-lo a 160º per tal de que estigui calent.



Posau la farina en un ribell, feis una mica de clot a la part central i abocau-hi loli, el suc de taronja, els tres vermells dou i el sucre. Treballau-ho bé fins que la pasta sigui ben fina i estigui ben lligada.



Preparau una post de cuina i un aprimador. Aprimau la pasta fins que tengui devers 4 mm de gruixa. Posau-hi una cullerada de la confitura que vos agradi més. Agafau un extrem de la pasta i doblegau-la damunt de laltra part. Tallau el sobrant de manera que vos quedi una semicircumferència, millor si utilitzau una rodeta de tallar o un motlle per fer robiols. Pressionau els extrems per tal que quedi ben tancat. Decorau-lo amb la ziga-zaga de la rodeta de tallar o amb una forqueta. Anau posant-los damunt una palangana amb un full de paper de forn. Vos en sortiran una vintena.



Teniu-los dins del forn durant 20 o 25 minuts. Estau alerta, vigilau que no es cremin. Coneixereu que son cuits quan les voreres tornin daurades. Si els voleu més obscurs, podeu donar-los foc de damunt durant 1 o 2 minuts.



Per a saber-ne més

Com sempre, recordau que els dolços shan de menjar amb moderació.



Per el farciment podeu usar la confitura que més vos agradi, dalbercoc, taronja o, fins i tot, xocolata. Els qui preneu lactis en podeu fer de brossat amb ou, canyella, ratlladura de pell de llimona i sucre i els que no en menjau, podeu provar de farcir-los amb una mescla de moniato bullit amb pell i pelat, pell de llimona, sucre i canyella (la meva padrina de Manacor els hi feia).



Si sou vegans, no hi poseu els vermells dou i rectificau amb 30 cc més de suc de taronja.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada